Cursul îşi propune să transmită studenţilor un set de noţiuni generale privind conceptul de dezvoltare durabilă, principalele abordări care îl definesc şi interconexiunile dintre acestea, precum şi principiile care îl fundamentează. Totodată, cursul urmărește familiarizarea viitorului inginer energetician cu conceptele și controversele asociate resurselor naturale, precum și cu înțelegerea de către studenți a necesității utilizării durabile a surselor de energie, precum și a imperativului conceperii și punerii în aplicare a strategiilor de dezvoltare durabilă. Este de asemenea subliniată importanţa cunoaşterii de către studenți a cauzelor complexe care determină necesitatea modificării modelelor de producţie şi de consum actuale, precum şi a familiarizării acestora cu metodele concepute pentru stimularea, măsurarea şi evaluarea progresului către dezvoltarea durabilă.
Cursul de Bazele Termodinamicii Tehnice I este elaborat pe baza programei analitice de studiu.
Primul capitol definește conceptele de bază, stabilind astfel vocabularul corect a fi folosit în știința numită ”Termodinamică aplicată sistemelor tehnice” sau ”Termotehnică”.
Al doilea capitol dezvoltă Principiul I al termodinamicii sau legea conservării energiei, descriind formele de energie și de transfer de energie întâlnite uzual în sistemele tehnice.
Al treilea capitol introduce modelul fizico-matematic cunoscut ca ”gazul perfect sau ”gazul ideal”, model care permite modelarea aproximativă a comportamentului multor substanțe gazoase care evoluează în echipamentele și instalațiile inginerești. Transformările reversibile ale acestuia reprezintă a doua etapă de modelare a realității complexe, permițând cuantificarea aproximativă a schimburilor energetice pe diferitele procese tehnice.
Capitolul al patrulea dezvoltă Principiul al II-lea al termodinamicii, diferențiind calitativ diversele forme de energie prin prisma capacității lor naturale de transformare reciprocă dintr-una într-alta. Apare necesitatea introducerii conceptului de entropie și a proceselor naturale ireversibile, ca o corecție adusă simplificărilor anterioare. Se prezintă succint elementele fundamentale ciclurilor directe și inverse.
Capitolele cinci și șase acoperă analize simplificate pentru motoarele cu ardere internă și instalațiile de turbine cu gaze, ca exemple inginerești de aplicare a principiilor Termodinamicii.